Hvis du ønsker en sjekk av det elektriske anlegget i boligen din, må du kontakte en godkjent elektriker som står oppført i Elvirksomhetsregisteret. DLE tar ikke slike oppdrag, da deres oppgave er å være kontrollmyndighet i etterkant.
DLE som en del av offentlig forvaltning
Det lokale eltilsyn (DLE) er en del av den offentlige forvaltningen og er forvaltningsmessig underlagt Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), som igjen er underordnet Justis- og beredskapsdepartementet.
Justis- og beredskapsdepartementet
Departementets hovedmål er å sørge for at grunnleggende rettssikkerhetsgarantier blir opprettholdt og utviklet. Et overordnet mål er å sikre samfunnets og enkeltmenneskets trygghet. Departementet har blant annet ansvar for forvaltningsoppgaver som berører enkeltpersoner, bedrifter, institusjoner, kommuner og statlig virksomhet. Justis- og beredskapsdepartementet er klageinstans for vedtak fattet av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)
DSB er underlagt Justis- og beredskapsdepartementet, og skal ha oversikt over risiko og skadefare i samfunnet. Direktoratet skal være pådriver i arbeidet med å forebygge ulykker, kriser og andre uønskede hendelser og skal sørge for god beredskap og effektiv ulykkes- og krisehåndtering.
Ett av ansvarsområdene til DSB er å være forvaltningsstyresmakt for sikkerhet ved elektriske anlegg og av elektrisk utstyr. DSB sitt tilsyn med elsikkerhet omfatter både installasjon og drift av elektriske anlegg, og markedskontroll av elektriske produkter.
DSB legger føringer på DLE. DSB er klageinstans for vedtak fattet av DLE og har mulighet til reise sak om bruk av sanksjonsmidler overfor tilsynsobjekter som ikke etterkommer pålegg fra DLE.
Det lokale eltilsyn (DLE)
DSB har delegert ansvaret for utførelse av tilsyn til DLE som administrativt er underlagt nettselskapet. Under tilsyn utført av DLE kan det avdekkes avvik fra relevante forskrifter som gjør det nødvendig å pålegge tilsynsobjektet å utbedre disse. DLE har myndighet til å gi slike pålegg som er et enkeltvedtak i juridisk forstand. Før det fattes vedtak om utbedring skal imidlertid tilsynsobjektet ha fått en skriftlig tilsynsrapport og et varsel om vedtak. Tilsynsobjektet skal på denne måten få anledning til å rette opp avvikene eller komme med kommentarer til forhåndsvarselet innen en angitt frist.
Oppgavene til DLE
- Utføre stikkprøvekontroller av elektriske anlegg og elektrisk utstyr i nye og gamle boliger og fritidsboliger.
- Utføre tilsyn med virksomheter med fokus på virksomhetens internkontroll, herunder ettersyn med at virksomheter har gode rutiner for å forebygge brann og ulykker med elektriske årsak. I sammenheng med virksomhetstilsyn utføres det også stikkprøvekontroll av virksomhetens elektriske anlegg.
- Utføre tilsyn med elvirksomheter (elektroinstallatører) som planlegger, utfører og reparerer elektriske anlegg. Dette innebærer også stikkprøvekontroller av de installasjonsarbeidene disse virksomhetene utfører. Virksomhetene skal ha regelmessige tilsynsbesøk fra DLE for å sikre at de har nødvendig kompetanse og rutiner for å utføre arbeidene på en trygg måte.
- Utføre tilsyn med institusjoner og virksomheter som benytter elektromedisinsk utstyr for å sikre at utstyret brukes, kontrolleres og vedlikeholdes på en måte som ivaretar sikkerheten både for pasienter og pleiepersonell.
- Utføre tilsyn med virksomheter som omsetter elektrisk utstyr for å sikre at omsetningen foregår i henhold til lover og forskrifter og at utstyret som omsettes har nødvendig sikkerhetsnivå (markedskontroll).
- Bistå politiet ved brann- og ulykkesetterforskninger.
- Tilby informasjon og råd til nettselskapets kunder, skoleungdom og elektrobransjen om elsikkerhet og om årsaker til branner og ulykker med elektrisk årsak.
Sakkyndige selskaper
DLE har muligheter til å kjøpe kontroll- og informasjonstjenester av sakkyndige selskaper som da foretar den praktiske utførelsen av tilsyns- og informasjonsarbeidet etter fullmakt fra DLE. Etter utførte tilsyn kan det sakkyndige selskapet sende tilsynsrapport og varsel om vedtak til tilsynsobjektet. Dersom det sakkyndige selskapet innen angitt frist ikke får tilbakemelding på utbedring av påpekte avvik, eller mottar kommentarer som tilsier en revurdering av avvikene, skal saken overføres til DLE for videre oppfølging. SEAS bruker et eksternt firma for å utføre selve kontrollene
Bekymret for eget elanlegg
Mistenker du at det er feil i elanlegget, plikter du som eier å kontakte en registrert installasjonsvirksomhet for å få det sjekket og utbedret eventuelle feil.
Leietakere har også et ansvar for at elanlegget de benytter er i orden. Hvis du som leietaker oppdager feil på elanlegget, må du snarest melde fra til eier om dette. Hvem som skal sørge for vedlikehold og utbedring av feil, bør fremkomme av leiekontrakten.
Alle elanlegg bør regelmessig kontrolleres av fagfolk. Dersom du er usikker på kvaliteten på elanlegget, eller det er lenge siden sist det ble kontrollert (mer en fem år), bør du bestille en elkontroll hos en registrert installasjonsvirksomhet. Det lokale eltilsyn (DLE) utfører også tilsyn med elanlegg, men for boliger kan det gå inntil 20 år mellom disse kontrollene. Derfor bør du på eget initiativ sørge for andre former for kontroll av ditt elanlegg.
Bekymret for andres elanlegg
Dersom du har sett noe som gjør deg urolig ved elanlegg som ikke er ditt eget, kan du melde fra om dette til DLE.
Dette kan være at noen åpenbart har tuklet med et sikringsskap i oppgangen, forhold hos naboen som kan utgjøre en fare for dem selv og andre. Det kan også være at du i jobben din besøker mennesker som har farlige elanlegg. Noen ganger kan det være berettiget grunn til bekymring. Det finnes mange eksempler på at branner med elektrisk årsak har fått fatale utfall. Du bør imidlertid først prøve å ta opp forholdet med dem det gjelder. Dersom det ikke er mulig, eller det ikke hjelper, skal du ikke nøle med å kontakte DLE.
Bekymret for elektrisk utstyr
Dersom et elektrisk apparat eller utstyr oppfører seg unormalt eller ikke virker slik det skal, må det straks tas ut av bruk.
Brukerveiledningen kan også inneholde tips og råd om hva du skal gjøre hvis det oppstår feil. Hvis du føler du deg usikker på sikkerheten knyttet til et elektrisk utstyr, må du søke råd hos en forhandler av det aktuelle utstyret.
Elektrisk utstyr som er defekt må enten repareres av kvalifisert personell eller leveres til gjenvinning hos en forhandler eller på en gjenvinningsstasjon.
Feil bruk at elektrisk utstyr er uten tvil største faren. Det er oljefylte ovner som er montert opp ned, tørrkoking på komfyr, bruk av hårføner i badekar, tørking av katter i mikrobølgeovn og så videre. Listen av hendelser er lang, men brukere av elektrisk utstyr har et ansvar i å sette seg inn i riktig bruk av utstyret. Så ta ansvar og les manualen
Lading av utstyr viser seg også til å ha en betydelig andel av statistikken.
Generelt om lading
Litiumbatterier er ikke til å spøke med! Det er derfor lurt å vise forsiktighet når du lader.
Det er ikke sånn at elektriske gjenstander oftere brenner på natten, men hvis ulykken først skulle være ut skal det mye mer til at det oppdages fort hvis du sover enn om du er våken. Derfor anbefaler vi at du alltid er våken og til stede når du lader. På den måten kan du slukke en eventuell brann fort, og du unngår brann- og røykskader på boligen din.
Litiumbatterier
Litiumbatterier, som vi finner i blant annet mobiltelefoner og elsykler, er følsomme for slag, temperaturer og overbelastning. De benyttes likevel fordi de lagrer energi best; de har høyere energitetthet enn alkaliske batterier. De har høyt energiinnhold og kan avgi brannfarlige gasser og ta fyr om de kortsluttes. Når litiumbatterier begynner å brenne, kan temperaturen bli så høy at det er vanskelig å slukke brannen. I tillegg kan det eksplodere.
For å slukke brann i litiumbatterier kreves det mye vann for å kjøle ned batteriet. Det kan være en god ide å fylle for eksempel en balje eller en stor søppeldunk med kaldt vann og senke batteriet nedi.
På bildet har Oslo brann- og redningsvesen fylt en søppeldunk med vann og senket en elsparkesykkel nedi for å klare å slukke brannen i litiumbatteriet.
Litiumbatterier eller gjenstander som inneholder litiumbatterier skal ikke kastes i restavfall, men leveres hos egne miljøstasjoner. Disse finner du ofte hos forhandlere som selger batterier eller produkter som bruker dem.
Lading av elektriske kjøretøy
Branner i litiumsbatterier kan være ekspolsive, gi rask røykutvikling og brennende deler kan bli kastet flere meter av gårde.
Lad så trygt som mulig, og ikke lad i rømningsveier!!
- Du kan lade batteriet mens det sitter fast på kjøretøyet, eller ved å løsne det og lade batteriet separat.
- Under ladingen skal både batteriet og laderen ligge på flatt underlag.
- Laderen skal aldri tildekkes når den er tilkoblet.
- Koble fra laderen når ladingen er fullført.
- Ladingen bør skje på steder hvor det ikke finnes brennbart materiale i umiddelbar nærhet.
- Om vinteren er det en fordel å lade batteriet innendørs, ettersom det kan være skadelig for batteriet å lade når det er kaldt. Ha røykvarsler i rommet der ladingen skjer.
- Lad aldri mens du sover, eller dersom ingen er tilstede i boligen!
Stadig flere har private elsparkesykler og lader disse hjemme. Fremtind har registrert flere tilfeller av batterier som har eksplodert under lading, og tilfeller av at batteriene har eksplodert selv når de ikke står til lading.
Bildet av elsparkesykkel er fra en brann i et rekkehus på Tolvsrød i Tønsberg 10. desember 2021. Den startet i eller ved en elektrisk sparkesykkel innendørs. Det opplyser Vestfold Interkommunale brannvesen etter at politiet har funnet ut hvor brannen startet. Beboeren med elsparkesykkelen fikk alvorlig brannskade, men klarte å rømme ut og varsle en nabo, som ringte nødetatene. To beboere ble reddet ut av politiet som kom først til stedet. To andre personer ble reddet ut av brannvesenets røykdykkere. Alle de seks leilighetene ble totalskadet.
Bildet av hoverboard er fra brannetterforskning av boligbrann som startet i hoverboard som stod til lading. Det forårsaket store skader, men huset ble reddet fordi eier var hjemme og oppdaget brannen.
Over 40 branner knyttet til elsparkesykler. DSB tar grep.
Ny rapport om branner i litiumbatterier
Slike branner er eksplosjonsartede og uforutsigbare. Brennende deler kan kastes flere meter av gårde og starte nye branner. I tillegg kommer det store mengder giftig gass som kan gjøre det vanskelig å evakuere. Hvis du har mulighet, bør du lade og oppbevare elsparkesykkel og lignende elkjøretøy utenfor boligen din, sier avdelingsdirektør Johan Marius Ly i DSB.
Forskningsrapporten «Rømning ved brann i litiumbatteri i el-sparkesykkel» er utført av RISE Fire Research på oppdrag fra DSB. Rapporten anbefaler at man tilrettelegger og finner gode løsninger for trygg lagring av el-sparkesykler og lignende utstyr med litiumbatterier. Konklusjonene fra studien er også relevant for publikumsbygg der det oppholder seg mange mennesker. Her må det unngås å lade eller lagre el-kjøretøy i rømningsveiene. En brann i litiumbatteri er voldsom og skremmende og kan påvirke evnen til å evakuere. Små barn og eldre er også spesielt utsatt for kvelende giftstoffer.
Råd og fakta fra rapporten
- Elsparkesykkelen kan begynne å brenne, selv om den ikke står til lading.
- Elsparkesykkelen kan begynne å brenne selv om den er helt ny.
- Kjøp elsparkesykkel av god kvalitet, og unngå å importere dem selv. Dårlig kvalitet kan øke faren for brannstart, raskere og mer intens brannutvikling.
- En fungerende røykvarsler er viktig.
- Ikke lad batteriet hvis batteriet eller elsparkesykkelen er skadet.
- Bruk originale batterier og ladere.
- Oppbevar helst batteriene i romtemperatur, og unngå lading i minusgrader.
- Følg ladevettreglene
10 ladevettregler
Ladevettreglene er utarbeidet av Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og forsikringsselskapet If.
- Lad i rom med røykvarsler.
- Lad når du er våken og tilstede.
- Les og følg produsentenes bruksanvisning.
- Bruk helst original lader.
- Lad på et underlag som ikke lett kan brenne.
- Ikke lad i senga.
- Ikke lad i korridor eller trapperom. De må kunne brukes som fluktvei ved brann.
- Bytt ut skadet utstyr.
- Stopp lading dersom det kommer lyder, lukter eller blir unormalt varmt.
- Ved røyk og flammer, ring brannvesenet på 110.
Eltilsynet kan kontaktes på epost dle@svalbard-energi.no for henvendelser rundt:
- Kopi av rapport etter tilsyn
- Bekymringsmelding
- Andre spørsmål